opširnije o knjizi

Zdravko Macura,

Ljubavi za kraj

 

ISBN: 978-953-255-014-3

BROJ STRANICA: 121

UVEZ: Meki

GODINA IZDANJA: 2009

CIJENA: 120,00 kn

INTERNET CIJENA: 120,00 kn

 

SAŽETAK

Da, da, život piše romane.
Umrijeti od života, umrijeti od ljubavi, umrijeti od kajanja; Luka samrtno pozlijedi svoju ljubljenu Mirjanu, i ona umire od boli, a Luka naprosto tada odluči i sam umrijeti. I umire! Morir de crepacuor, veli se u Puli.
Zdravko Macura napisao je, zapravo, prvi istarski ljubić, herzroman, i to bi samo po sebi bilo već dovoljno; popunjen je još jedan genre. Ljetna idila, sve je krasno, more, sunce, maestral, kupalište, terasa, muzika, i - znatiželjni Branko pristupa Luki koji osamljen sjedi za stolom.
Iz nehajne ćakule, međutim, razvija se mračna strana života, a Branko oćuti zanimanje za tog, očito, posrnula čovjeka u dubokoj tuzi, te ga nuka da mu priča svoju priču.
I Luka pripovijeda svoj život, posrijedi je zapravo Lukin monolog, ili bolje rečeno Lukina ispovijed neznanu čovjeku. Što, dakako, među njima iz slučajnog susreta stvara prijateljstvo.
Posrijedi je zbiljska životna priča, koju je Macura odlučio pretočiti u knjigu.
Ujedno, koliko zbiljska, priča je jednako tako bizarna. Jer, dovraga, u dobu moralizacije nemorala, ozakonjenja bezakonja, trivijalizacije i banalizacije ljudskih donosa, kriminalizacije društva i legitimnosti ilegitimnoga, naprosto je konzervativno i anakrono pisati o sladunjavoj, patetičnoj ljudskoj priči, makar koliko ona bila zbiljski potresna, dramatična i tragična.
Zdravko Macura nije profesionalni pisac, ali je čovjek emotivnog naboja, čovjek starinske vrste, rekao bih, i baš zato se iz posve iracionalnog razloga latio pera, da zapiše tamo nečiju nevažnu gorku sudbinu. Ovo je iskren zapis skrupulozne moralne provenijencije, o strašnoj tragediji dvoje običnih, malih ljudi, koji će zacijelo naći put od srca mnogih čitatelja.

Milan Rakovac

 

 

knjige unutar ove kategorije

NAZIV KNJIGE
AUTOR
STRANICE
CIJENA
Ljeto '53. / L' estate del '53
128
100,00 kn
Ljubavi za kraj
121
120,00 kn
Istarski rječnik