opširnije o autoru

Milan Klobas

O AUTORU

Milan Klobas rodio se 12. svibnja 1922. u selu Brgudcu na Ćićariji. Do mladosti živio je s roditeljima, braćom i bakom i djedom u rodnome selu, vodeći skroman život temeljen na uzgoju ovaca i obradi zemlje.
Osnovnu je školu pohađao na talijanskom jeziku dijelom, u Puli, a dijelom u rodnome selu. Po završetku petogodišnjeg školovanja, dvije je zime pohađao večernju školu jer je majka željela da nastavi školovanje, dok je ocu više odgovaralo da ostane doma i bude korisna radna snaga. U mladosti je u želji da zaradi koju liru pretežno radio u šumi na sječi drva za ogrjev, trupaca za željezničke pragove i drvne građe za raške ugljenokope, a povremeno je s ocem palio ugalj od bukovine koji je bio dosta tražen u Trstu.
U devetnaestoj godini pozvan je u Pulu na regrutaciju, a s navršenih devetnaest godina 1. travnja 1943. iz svog je rodnog sela s nekoliko drugih mladića prepraćen uz nadzor karabinjera na odsluženje vojnog roka u vojsci Kraljevine Italije. Vojni rok kraće je vrijeme služio u sjeveroistočnoj Italiji, a zatim u gradu Cuneo u pokrajini Pijemont. Iz tog je grada na sam početak 1943. u sastavu pukovnije upućen na istočno bojište. Po dolasku na bojište ozlijedio je nogu i nekoliko je dana ležao u sanitetskoj ustanovi, a nakon desetak dana vraćen je s još desetak Slovenaca u Italiju jer su bili Slaveni pa stoga nepouzdani. Po povratku u Italiju boravio je u gradu Forli, gdje je teško obolio od malarije, čije je posljedice potom osjećao nekoliko godina u vidu povremenih groznica. Iz Forlija je premješten u Cesenatico, gdje je preko jednog tršćanskog dočasnika isposlovao dozvolu za odsustvo i sredinom svibnja stigao je u rodni Brgudac.

(napomena: autor je umro tijekom tiskanje knjige)

ostale knjige ovog autora

NAZIV KNJIGE
AUTOR
STRANICE
CIJENA
Borbeni put operativnog štaba za Istru: svjedočanstva generala Milana Klobasa
273
200,00 kn
Istarski rječnik