opširnije o autoru

Josip Fabris

Josip Fabris rođen je u Lindaru 1930. godine. Osnovnu školu završio je u Lindaru, a poljoprivrednu u Pazinu 1950. godine. Želja da nstavi s izučavanjem poljoprivrede nije mu se ostvarila jer njegova obitelj nije mogla snositi troškove školovanja izvan Pazina. Zato je 1950. godine otišao u mornaričku strojarsku školu u Pulu koju nije trebalo posebno plaćati. Na brodovima JRM plovio je šest godina kolika mu je bila obveza za školovanje.

Iz Lindara je otišao 1948. godine, ali ga emotivno nije nikad napustio. Godine 1962. počeo je ploviti na brodovima trgovačke mornarice, gdje je od trećeg časnika stroja prošao sva oficirska zvanja - do upravitelja. Godine 1979. ide raditi na kopno, u tadašnju Istarsku plovidbu, gdje je ostao do odlaska u mirovinu. Vlada talijanskim, engleskim, španjolskim, te u manjoj mjeri francuskim jezikom.

"Zavirio" je u pedesetak država, oplovio Mediteran, sjevernu Europu i Crveno more. Obišao je mnoge luke na Atlantiku u Europi, Kanadi i Sjevernoj Americi. Južnu Ameriku i Afriku oplovio je s obiju strana, te sve veće luke na Karibima. U svojim putovanjima prema istoku stigao je do Bangkoka. Voli reći da je obišao "pola svijeta", ali je izgubio Lindar. Upravo to objašnjava odakle autoru glavni poticaj za zapisivanje sjećanja i bilježaka o Lindaru. Pisanje Lindarske kronologije izraz je snažne želje da se nekako oduži svome rodnome mjestu odakle je krenuo u svijet. Odatle iskreno htijenje da prikupi barem nešto od podataka iz prohujalih vremena i da ih na taj način prezentira i sačuva od potpuna zaborava. Autor se nada da će netko od budućih generacija nastaviti tamo gdje je on stao.

Autor napominje da su ponegdje moguće i manje greške, pogotovo u navođenju broja članova pojedinih porodica. Ti su podaci sastavljeni na osnovi osobnog sjećenja iz vremena od prije šezdeset godina. Dio teksta naslovljen Od Martinje do Martinje odnosi se na vrijeme između 1940. i 1950. godine. Tamo gdje se koristio literaturom drugih, autor je to i naveo. U odjeljku Poznati i manje poznati Lindarci vjerojatno nisu navedeni svi hvalevrijedni Lindarci, jer se i tu autor ponajviše povodio za svojim sjećanjima na drage mu osobe.

Josip Fabris danas živi uPuli sa svojom suprugom. Ima dvije kćeri. Svi oni rado posjećuju Lindar pokušavajući u njemu osjetiti dane djetinjstva i mladosti njihovog tate, Pepića.

ostale knjige ovog autora

NAZIV KNJIGE
AUTOR
STRANICE
CIJENA
LINDAR - sjećanja, zapisi, dokumenti
160
130,00 kn
Istarski rječnik